Een goede buur …..

Wellicht kent u het spreekwoord ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’. Nu is Excelsior zeker blij met alle vrienden, of ze ver weg zijn of dichtbij, en tegenwoordig ook via facebook. Toch is een goede buur zeker zo belangrijk.

Crescendo Sleen is zo’n goede buur. Het betreft een vergelijkbare vereniging die kampt met vergelijkbare problemen. Ook zij hebben te maken met een stagnerende instroom van nieuwe leden en dan met name startende jeugd. Ook zij hebben een mooi schoolproject met  enthousiaste kinderen die echter ook in Sleen (nog) niet de overstap maken naar de vereniging.

Met goede buren kun je een praatje over de schutting maken. Je kunt elkaar ook opzoeken voor een wat uitgebreider gesprek. Dat heeft Excelsior gedaan om van elkaar te horen hoe zaken worden aangepakt. We willen van elkaar leren en waar mogelijk elkaar helpen.

Dat heeft als eerste resultaat opgeleverd dat het KLEINorkest met het opleidingsorkest een per maand samen speelt met het opleidingsorkest (waarin ook meerdere volwassenen spelen). De ene keer onder leiding van Janny Kruimink in Oosterhesselen, de andere keer onder leiding van Alfred Willering in Sleen.

De eerste berichten zijn positief. U hoort er ongetwijfeld meer over.

Schoolorkest 

Op obs De Woert is weer gestart met een schoolorkest. Maar liefst 20 leerlingen hebben zich gemeld om muziek te maken. Ze krijgen van Excelsior mooie fel gekleurde instrumenten te leen. We zijn erg benieuwd naar hun vorderingen en hopelijk krijgen de smaak flink te pakken.

Studieweekend 

Zoals wellicht bekent gaat het fanfareorkest op 25 november naar een concours. Ter voorbereiding werd op 6, 7 en 8 oktober een studieweekend gehouden. Sporters moeten soms hard trainen om een goede prestatie te kunnen leveren. Muzikanten doen daar echter niet voor onder.

Op vrijdag werd gestart met twee uur groepsrepetitie. De instrumentengroepen werden flink aan het werk gezet onder leiding van vakdocenten. Niemand kon zich nu verschuilen in de massa. Iedereen moest aan de bak. Zaterdag toog het orkest naar De Warme Bossen in Schoonloo. Daar werd ’s ochtends,           ’s middags en ’s avonds met het gehele orkest gerepeteerd. Tussendoor was er uiteraard tijd voor een natje en een droogje. Omdat er buiten ook nogal sprake was van ‘nat’ kwam het niet tot een wandeling door de warme bossen.

Wel stond er een smakelijk buffet klaar verzorgd door een Chinees restaurant uit Westerbork. De saté en babi pangang vonden gretig aftrek. Alleen lege schalen bleven over.

Toen dirigent Floris tegen 20.00 uur er een punt achter zette, hadden velen de pijp behoorlijk uit. Dat nam niet weg dat er nog een heel gezellige avond volgde compleet met pubquiz en karaoke.

De volgende ochtend stond het ontbijt al op tijd klaar, maar waar het bestek gebleven was, bleek een raadsel. Uiteindelijk werd het gevonden, ingevroren in schalen ijs in de diepvries.
Om 10.00 uur zal het orkest weer klaar. Een enkeling met nog wat kleine oogjes. Toch werd er weer driftig geoefend. Na de middagmaaltijd met de traditionele soep werd het programma voor het concours nog een keer in zijn geheel doorgespeeld. Hierna was het tijd om op te ruimen en huiswaarts te keren. Menig muzikant zal na minstens tien uren intensief musiceren de rest van de dag met de benen omhoog op de bank hebben doorgebracht. Hopelijk werpt alle inspanning eind november zijn vruchten af.

Welkom

Bij het fanfareorkest hebben we recent Teun Juk kunnen verwelkomen. Als muzikant is Teun nieuw, als persoon niet, omdat hij regelmatig kwam kijken en luisteren als zijn vrouw Elja Bolt met ons meespeelde. Teun is een ervaren musicus, van vele markten thuis, en heeft in de zomervakantie zijn vaardigheden op de trombone weer wat opgepoetst. We zijn erg blij dat hij de trombonesectie komt versterken.