Home » Nieuws » Excelsior hoort bij Oosterhesselen

Excelsior hoort bij Oosterhesselen

Oosterhesselen – Hendrik Snijders en Gerrit Jan Abbing waren in 1919 de oprichters van Excelsior. Na voor- en tegenspoed viert de muziekvereniging het honderdjarig bestaan. Er waren roerige tijden, maar Excelsior is niet meer weg te denken uit de lokale samenleving.

Fred Ekkel, al sinds 1982 lid, verzorgt een extra dik nummer voor historische vereniging Klenckerheugte. Hij weet veel over de historie. ‘De oprichters waren aan het dorsen, kwamen spontaan met het idee, gingen van het land en togen naar burgemeester Legro, die het een briljante gedachte vond.’

‘Excelsior was gedurende enkele decennia een harmonieorkest en werd in 1949 een fanfare. In de loop der jaren dreigde Excelsior regelmatig te verdwijnen, maar er waren toch steeds weer mensen die enthousiast werden en verder gingen.’ Mans Kuipers uit Gees was vele jaren voorzitter, van 1944 tot 1971.

Kas leeg

Geldzorgen waren er regelmatig. ‘In 1935 was de kas leeg en de toenmalige dirigent Van Deden werd daarom op staande voet ontslagen. Hij was het daarmee niet eens en kwam samen met het bestuur tot een oplossing om toch zijn activiteiten voort te zetten. Tijdelijk nam de heer Terpstra voorlopig de leiding op zich.’

‘Het eerste repetitielokaal was het distributiekantoor in de Draayershof. De ruimte was zo klein, dat de leden niet konden zitten. Later konden wij gebruikmaken van een lokaal en vervolgens van de aula in de voormalige Toebesschool, nu het Esdal College. Dat was een geweldige verbetering, wij zijn de school dankbaar dat we zo lang gebruik konden maken van deze ruimte. We repeteren nu in De Hesselerhof.’ De contributie was in de beginjaren 10 cent per repetitie, per keer te betalen. Dirigent in die tijd was de heer Nijenhuis. Nadat de harmonie een fanfare werd, werd in 1959 de drumband opgericht door Roos Albring. In 1950 werd Holman dirigent, hij stond voor vele orkesten in de regio.

‘Excelsior’, vertelt Ekkel, ‘wilde samengaan met BOM in Zweeloo, maar dat mislukte. In de beginjaren tachtig ontstond ruzie en de verenigingen gingen hun eigen weg.’ Daarna brak een belangrijke periode aan. ‘Als de acties van toen niet waren uitgevoerd, was de vereniging nooit zo geweest als zij later zou worden’, stelt Ekkel. ‘Er kwam een heroprichtingscomité met onder andere Frits Ensink, Wim Hulst, Jan Kruimink, Klaas Schepers en Jan Herm Korterink, die zorgden voor een doortimmerd plan in 1982. Het bestuur zag de uitvoering niet zitten en stapte op, met uitzondering van de penningmeester.’

Kwaliteit

Willem Klopman werd voorzitter. Besloten werd niet meer op straat te spelen, er kwam een nieuw repertoire en er werd volop gewerkt aan de kwaliteit. Aandacht was er voor de jeugd. ‘In 1986 verscheen Excelsior toch weer op straat om een bijdrage te leveren aan het sociale leven. Doordat de vereniging niet zichtbaar was, waren inwoners minder bereid een financiële bijdrage te doen.’

In 1988 kwam Jan Kruimink met het plan om de jeugd in Oosterhesselen, Gees en Zwinderen muziekles te geven om meer leden te krijgen. Er kwam een schoolorkest onder leiding van zijn zus Janny. ‘Dat leverde in de loop der jaren honderden leden op. In het topjaar waren er 135 leden, van wie de helft de jeugd in opleiding. Na een jaar muziekles op school konden ze les krijgen van een leraar van de muziekschool. Het waren gouden jaren. Het fanfareorkest deed het goed en ging steeds naar de hogere afdeling, tot de derde divisie in 2003, de afdeling uitmuntendheid. De tweede divisie werd onder leiding van Wout Eshuis bereikt in 2008. Met Floris de Wever was er in 2013 promotie naar de eerste divisie.’

In augustus 1990 kwam een brassband uit het Engelse Barnard Castle op bezoek, het jaar erop was er een tegenbezoek. Fred Ekkel: ‘We traden op in de Durham Cathedral, daar hebben mensen het nog over.’

Verandering

De activiteiten veranderden in de loop der jaren. Er kwamen koffie- en kerstconcerten. Er was een boerenkapel en de drumband werd een malletband. De slagwerkers zijn van groot belang voor de vereniging. Om geld bijeen te krijgen, werkten de leden minimaal een dag per jaar. Zo verwijderden zij koppen van lelies en plukten appels. In 1992 was de actie Schijt je rijk achter café Deen met een opbrengst van 11.000 gulden verdiend. Tijdens het 75-jarig bestaan in 1994 werd het eerste Drentse Fanfarefestival gehouden. Dit jaar vindt de tweede editie plaats met tien deelnemende orkesten.

‘De laatste vijf jaar loopt het ledenaantal terug, dat heeft onder andere te maken met de sluiting van de muziekschool en de teruglopende subsidies. Misschien moeten we als verenigingen in de gemeente eens de koppen bij elkaar steken.’ Er zijn momenteel zo’n 75 leden.

Bij de jaarwisseling ging het eeuwfeest van start met vuurwerk. ‘Dat was fabelachtig mooi’, besluit Ekkel.

Jubileumfeest

Excelsior viert het jubileum met diverse activiteiten: zaterdag 16 maart, verenigingsdag met als thema ‘Verbinding’; zaterdag 13 april, concert fanfareorkest in Coevorden; zaterdag 22 juni, Tweede Drents fanfarefestival in sporthal De Goorn met tien orkesten; zaterdag 6 juli, slagwerkspektakel samen met de malletband van Crescendo Sleen, kinderen van basisschool De Woert en azc Zweeloo in De Hesselerhof; september, fanfare Excelsior doet mee aan de Toorn van Thunaer; vrijdag 15 t/m zondag 17 november, jubileumweekend met o.a. een receptie, concert, marsoptreden en reünie-activiteiten. Er wordt gewerkt aan ‘Excelsior De Film’ over de geschiedenis. Het verhaal gaat over thema’s die binnen Excelsior spelen. De film bestaat uit interviews, bewegende beelden en muziek. De première is in 2020.

Klink hier voor het krantenartikel