Home » Nieuws » Jeugd play-inn daverend succes!

Jeugd play-inn daverend succes!

Dit jubileumjaar hebben we tal van activiteiten voor alle orkesten/leden van de muziekvereniging. Voor zaterdag 15 juni stond er jeugd play-inn onder leiding van Ivo Kouwenhoven gepland voor de jeugd van onze muziekvereniging, maar ook voor de jeugd van de basisschool en van andere verenigingen. Iedereen kon mee doen of je nu nog nooit een muziekinstrument hebt aangeraakt of al tien jaar muziekervaring hebt.

Om 10.00 uur startte de eerste repetitie in De Hesselerhof. Het uitgangspunt van Ivo is: ‘Geef jonge muzikanten de ruimte om zich muzikaal te ontwikkelen, ieder op zijn of haar niveau’. Dit heeft Ivo duidelijk laten zien tijdens de play-inn. Elk niveau kon mee doen met het musiceren en voor iedereen was de play-inn uitdagend. We hebben niet alleen maar gerepeteerd wat er op het bladmuziek stond weergegeven. Je kunt muziek op verschillende manieren spelen bijvoorbeeld vrolijk of romantisch. Wanneer speel je staccato, portato, marcato en wanneer legato? Hierdoor kan een muziekstuk een hele andere betekenis krijgen. De muziektheorie werd hier en daar opgefrist en gelijk toegepast in de praktijk. Tussen het musiceren door werd er ook geleerd dat je met een blokfluit en een ballon gewoon een doedelzak kunt imiteren. Of met een tuinslag, een trechter en een mondstuk van een saxofoon een didgeridoo kunt nabootsen. Samen muziek maken is leuker dan alleen. Wist je dat je zelfs met twee personen één instrument kunt bespelen? Dit was een hele uitdaging, maar het is gelukt, Eén blaast lucht door het instrument en de ander zorgt voor verschillende tonen door ventielen in te drukken of de schuif van een trombone te verplaatsen. Op deze manier kun je samen muziek maken waarbij je heel goed moet samenwerken. De samenwerking tussen de dirigent en het orkest is ook uitermate belangrijk. Eén van de jeugdleden heeft deze dag ook leren dirigeren. Hoe zorg je ervoor dat het orkest klaar gaat zitten? Wanneer haalt het orkest adem (bij blaasinstrumenten moet er lucht door het instrument geblazen worden)? En wanneer start het orkest tegelijk met spelen? Dit heeft Ivo ook nog op een andere ludieke manier geoefend. Er werd een sleutelbos in de lucht gegooid en wanneer de sleutelbos wordt gevangen speelt iedereen een toon. De orkestleden moesten dus heel goed opletten wanneer de sleutelbos werd gevangen. De jeugdleden moesten dus heel alert zijn.

Een aantal jeugdleden hadden zich opgegeven die geen muziekinstrument bespelen. Je kunt ook muziek maken zonder instrumenten door bijvoorbeeld body percussion toe te passen. Body = lichaam en percussion = slagwerk. Ze hebben ’s ochtends geleerd om ritmes te klappen, te stappen etc. en ritmes te slaan op slagwerkinstrumenten. Ook hebben ze nog op een blaasinstrument gespeeld en muziek gemaakt met boomwackers. ’s Middags hebben we het repertoire nog een keer gerepeteerd met alle jeugdleden. Iedereen speelde mee in het grote orkest. Wat een energie had het orkest. Ze waren helemaal klaar voor de slotpresentatie. Voor het publiek werden de tafels aan de kant geschoven en werden er stoelen klaar gezet. Iets voor 15.00 uur stroomde De Hesselerhof vol met familie en andere belangstellenden. Tijdens de slotpresentatie werden de jeugdleden in de spotlight gezet door Ivo. In een half uur tijd hebben ze laten zien wat ze die dag allemaal geleerd hadden. Het enthousiasme spatte er vanaf en het publiek genoot van de jeugd. Deze muzikale dag werd succesvol afgesloten!!