Home » Nieuws » Van de voorzitter, 22 september 2019

Van de voorzitter, 22 september 2019

Wat een rust dacht iedereen. Na twee intensieve weken waarin er bijna iedere dag gezamenlijk muziek werd gemaakt kan iedereen nu weer tot bezinning komen. Langzaam aan komt bij iedereen het besef wat we hebben meegemaakt. Het einde van de Toorn van Thunaer is een feit maar wat een geweldig en groots project was dit. Dat het een groots project ging worden was bekend. Ook was het al ruim van te voren bij ons bekend dat deelname aan dit spektakel veel van onze muzikanten zou vragen. De eerste repetities waren nog in de vakantieperiode en in de laatste twee weken zou iedereen vergeten wat de definitie van “vrije tijd” is. Op het moment dat de Toorn van Thunaer realiteit is geworden werd dit besef inderdaad ook werkelijkheid. Druk was het. Toch zijn wij als vereniging blij dat wij de kans hebben gekregen om deel te mogen nemen aan dit geweldige evenement. En zoals ik verschillende leden heb horen zeggen: “Ik heb nog nooit voor zoveel mensen tegelijk gespeeld!” Toch ben ik als voorzitter niet alleen trots op onze deelname aan dit project. Waar ik misschien nog meer trots op ben is de wijze waarop het orkest zich hier doorheen heeft geworsteld. Na een kleine aanmoediging van onze dirigent en mij als voorzitter kwam de repetitiementaliteit in een stroomversnelling. Iedereen heeft er op zijn of haar manier een schepje bovenop gedaan. Tijdens de repetities en voorstellingen was de sfeer in het orkest bovengemiddeld goed! Samen werd de muziek gemaakt en samen werd er voor een geweldige sfeer gezorgd waarbij niet alleen aan ieders eigen werd gedacht. Eten en drinken werd in overvloed meegenomen en er waren zelf secties waar complete hapjes schalen rondgingen. En aan het eind? Toen vond iedereen het jammer dat dit spektakel af was. Zoals ik al vaker heb gezegd ben je “samen” een vereniging. Alle activiteiten doe je in de basis met elkaar. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens de Toorn van Thunaer ervaren dat wij wel degelijk een vereniging zijn. Samen hebben wij deze klus geklaard!

Namens muziekvereniging Excelsior bedankt ik de organisatie van de Toorn van Thunaer voor de mogelijkheid die wij hebben gekregen om te mogen helpen dit muziektheaterspektakel tot een muzikaal hoogtepunt te brengen. Naar mijn idee is dit gelukt. Op naar een volgend spektakel!

Ondanks onze deelname aan dit grootse evenement gaat de dagelijkse gang van zaken natuurlijk gewoon door. Zo heeft Ineke van Zundert besloten haar lidmaatschap op te zeggen. Na een aantal jaren onze saxofoonsectie te hebben gesterkt op tenorsaxofoon heeft zij besloten dat muziekvereniging Excelsior niet meer bij haar past en dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Zoals inmiddels bekend zit onze malletband op dit moment zonder dirigent. Toch is dit natuurlijk geen reden om geen muziek te maken en biedt dit “dirigent loze tijdperkje” misschien wel nieuwe kansen om tot nieuwe en beter bij de tijd passende inzichten te komen. Na een aantal gesprekken die ik samen met mijn collega bestuurslid en frisse aanjager van de malletband Simon Eising met de muzikanten van de malletband heb gehouden kwam al snel naar voren dat er ideeën en wensen genoeg zijn. Maar hoe krijgt dit vorm? Onze boodschap was snel duidelijk: “ je creëert je eigen kansen.” Wil je iets nieuws dan is dit jullie kans om met ideeën te komen en daar een passend iemand bij te zoeken. En tot die tijd? Laat zien wat je graag wil doen en zoek daar “jullie” muziek bij. Tijdens deze gesprekken bleek al snel dat dit natuurlijk niet is wat men gewend is om te doen en misschien ook wel een beetje spannend. Toch was het besef er ook al snel dat er iets moest gebeuren. Daarom was ik blij te horen dat de muzikanten deze kans met beide handen hebben aangegrepen en dat er echt muziek gemaakt wordt. Malletband ga zo door!

Er is de afgelopen weken dus weer veel gebeurd binnen onze vereniging. Toch is dan nu de tijd aangekomen waarin alle muzikanten zich gaan richten op het grote jubileumweekend. Het weekend waarin wij dan echt onze 100 jarige verjaardag gaan vieren. Zet het alvast in uw agenda zodat ook u hierbij kunt zijn. Een dezer dagen zal de dagen zal de kaartverkoop van start gaan. Het gaat een groot feest worden waarin de muziek niet alleen door ons verzorgt wordt. Nee ook voor ons wordt het een feestje!

Bart Kruimink
Voorzitter