Muziek maken doe je samen!

-Muzikant aan het woord- Jan

Zou je kort iets over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Jan Schepers, ben 55 jaar jong en ben geboren en getogen in Oosterhesselen, aan de Burg. de Kockstraat recht tegenover de kerk. Hier woon ik samen met Erna, Jan-Joost en Thijmen. Eind april is het al weer 48 jaar geleden dat ik lid ben geworden van Excelsior. Dat was eerst bij de drumband, toen nog onder leiding van Jan Kiers. Dit gebeurde toen nog in het bijgebouw van de lagere school aan de Edveensweg. Na een jaar of vijftien, toen de jeugdorkesten werden opgericht, heb ik op een blaasinstrument leren spelen. Deze lessen werden toen gegeven door Jan Schepers van de Klenckerweg. Dit eerste instrument was een althoorn, waar ik ook mijn A-diploma op heb gehaald. Ik weet nog dat ik net voor mijn examen een splinternieuwe Yamaha hoorn kreeg, welke volgens mij nog altijd aanwezig is. Na het behalen van het diploma ben ik overgestapt van de drumband naar het B-orkest. Toen na verloop van tijd het ledental van de drumband afnam, heb ik de hoorn in de kast gezet, en ben toen hier weer mee gaan doen. 

Op mijn achttiende, ik deed toen examen voor het mbo, kwam Jan Schepers (toenmalig voorzitter), bij mij op de kamer en zei, je broer Klaas gaat uit het bestuur en jij “moet” er weer in.  Kortom, ik kreeg geen tijd om ja of nee te zeggen. Echter Jan beloofde mij “wej helpt je wal op gang”. En zo geschiede. Als lid van het bestuur heb ik mogen deelnemen aan het organiseren van tal van evenementen, zoals de Muziekcontactdag hier in eigen dorp met als finale 450 muzikanten bij café Schepers in de hof. Andere activiteiten waren: het appels plukken in Dronten, lelies koppen met de hand in Sleen bij Roelof Klinkhamer, kerstconcerten met de koren van Oosterhesselen. Ook waren we ieder jaar aanwezig met het Rad van Avontuur op de zomermarkten in Oosterhesselen en Gees. Begin 1990 heb ik samen met Fred Ekkel en Robert Jan Dijkstra de reis naar Denemarken voorbereid. Tijdens onze verkenningstrip heeft Fred mij overgehaald om in de fanfare te komen spelen. En hier zit ik nog steeds met heel veel plezier op de derde rij bugels, naast mijn ‘buurvrouw’ Hariët.

Waarom ben je lid geworden van Excelsior?
Waarom ik lid ben geworden van Excelsior: Als je buren hebt waar ‘s avonds na het eten iedereen aan de keukentafel muziek zit te maken dan word je natuurlijk vanzelf enthousiast. Want dat is wat ik mij herinner. Wie deze buren waren laat zich niet zo moeilijk raden, de familie Kruimink. Bijna iedere avond na het eten kwamen de instrumenten uit de koffer. Janny toen nog op cornet (geloof ik), Henk op de trombone, en Jan ook op trombone en saxofoon en als laatste half uur op de accordeon. U begrijpt dat ik geregeld even aan de keukentafel zat te luisteren.

Welk evenement/moment is jouw hoogtepunt bij Excelsior en waarom?
Als ik hoogtepunten moet benoemen dan hoef ik niet zover terug te gaan. Het meest recent is voor mij ‘de Toorn van Thunaer’.  Dit evenement heeft op mij diepe indruk gemaakt. Een ander hoogtepunt stamt uit 2014, en dat is de opening van het dorpshuis ‘de Hesselerhof’ Reeds lang bestond de wens voor een eigen gebouw. Samen met historische vereniging de Klenckerheugte en toneelvereniging Jan Naarding hebben we dit traject zo rond 2010 opgepakt, en op 21 juni 2014 heeft de opening plaatsgevonden. En met succes; het gebouw voorziet duidelijk in een behoefte en het heeft een zeer positieve invloed op de sfeer binnen de vereniging. Eindelijk een eigen plek waar je na de repetitie ook nog eens gezellig na kunt praten. Voor de rest zijn eigenlijk alle activiteiten wel hoogtepunten zoals de Zuidenveldoptochten die we hebben gelopen, de reizen die we hebben gemaakt, jubilea (denk aan IFFO de musical), deelname aan concoursen noem maar op.

Wat zou je in de toekomst graag nog willen bereiken/doen met Excelsior?
Op de vraag wat ik nog zou willen doen met of bereiken met Excelsior kan ik kort zijn. Ik hoop dat we nog heel veel jaren op de huidige voet kunnen doorgaan. Musiceren op een goed niveau en toegankelijk voor iedereen.

Beschrijf Excelsior in maximaal 3 woorden
Dat is niet zomaar in drie woorden te zeggen, over twee jaar hoop ik vijftig jaar lid te zijn van deze vereniging, waarvan 35 jaar als bestuurslid, met andere woorden het is een vrij belangrijk deel van mijn leven geworden en daar ben ontzettend trots op!

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?
Als laatste wil ik het bestuur graag een compliment geven. Want ondanks dat we al geruime tijd stil liggen worden er regelmatig activiteiten georganiseerd (coronaproof) om de binding met de vereniging te behouden, wat natuurlijk erg belangrijk is. Erg leuk was de autopuzzeltocht van drie weken geleden.

Laten we hopen dat we na de zomer weer kunnen doen waarvoor we lid zijn van deze club, en dat is muziek maken!

Dank en groet Jan Schepers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.