Muziek maken doe je samen!

-Muzikant aan het woord- Elja

Zou je kort iets over jezelf kunnen vertellen?
Mijn naam is Elja Bolt, pas geleden 54 jaar geworden. Geboren in Uithuizen. Getrouwd met Teun Juk, moeder van een zoon en een dochter en oma van een kleinzoon en kleindochter. Teun en ik wonen in Emmen. Ik ben vier dagen per week werkzaam als Sociaal Werker bij Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn.

Ik stam uit een muzikaal gezin. Mijn vader is ongeveer 70 jaar muzikant geweest bij de Chr. Muziekvereniging De Bazuin in Uithuizen. Mijn broer speelde ook bij die vereniging en is nu in het dagelijks leven werkzaam als trombonist, docent trombone en dirigent. Mijn zus is actief als koordirigent. Ik ken Teun van De Bazuin, waar hij trombone speelde. Hij kreeg les van Dick bij ons thuis in Uithuizen en was kind aan huis bij ons. Als meisje van zeven begon ik op de blokfluit en werd later ook lid van De Bazuin eerst op corhoorn en uiteindelijk euphonium mijn instrument. Inmiddels heb ik bij meerdere orkesten gespeeld zoals
Laus Deo Emmen, het Drents Fanfare Orkest, de Hoogeveensche Harmonie en het Symphonisch Blaasorkest Overijssel. Ook was ik invaller bij andere orkesten, zoals SDG Ommen en CWO Groningen en natuurlijk koperensemble Rubato.

Waarom ben je lid geworden van Excelsior?
Samen met mijn dochter Roos bezocht ik het concert ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Excelsior, in de sporthal van Oosterhesselen. Ik was onder de indruk van de grootte en het niveau van het orkest. Daar zou ik graag in willen spelen. Er waren echter voldoende muzikanten op euphonium, op dat moment had men mij niet nodig. Mijn dochter en ik speelden destijds bij Laus Deo in Emmen. Ik zat samen met Henk Kruimink bij het SBO en hij vroeg mij lid te worden omdat er een vacature was voor 1eeuphonium. Ik heb een repetitie bezocht waar Wim Kiers aan het eind van de avond zei dat hij het wel zag zitten dat ik mee zou gaan spelen. Ook de toenmalige dirigent Floris de Wever was tevreden dat ik erbij kwam. Ik ben nu enkele jaren lid en heb een aantal keren mogen soleren bij concerten.

Welk evenement/moment is jouw hoogtepunt bij Excelsior en waarom?
Hoogtepunt voor mij is toch wel het concours in Hoogeveen waarbij wij o.a. The Sunken Village hebben uitgevoerd. Dat stuk hoorde ik voor het eerst in 1990 in de Hanzehal in Zutphen. Later vele malen op een cd waarbij het stuk wordt uitgevoerd door Fanfare St. Martinus uit Urmond. Het stuk is speciaal geschreven voor deze fanfare door Philip Sparke. Hoe mooi was het om het nu zelf te kunnen meespelen. Het festival op Borkum was ook zeer geslaagd en gezellig. Natuurlijk mag in dit rijtje De Toorn van Thunaer niet ontbreken. Dat was een grandioos spektakel.

Wat zou je in de toekomst graag nog willen bereiken/doen met Excelsior?
Eigenlijk is dat nu moeilijk te zeggen. Door de situatie rondom corona zullen we moeten opbouwen. Met nog veel activiteiten in het vooruitzicht zal het enthousiasme zeker weer terugkeren.

Beschrijf Excelsior in maximaal 3 woorden
Hechte club mensen – Actief – Enthousiast.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?
Ik wil hier zeker de naam van onze dirigent Pieter Bosma noemen. Onder zijn leiding hoop ik vele enthousiaste en muzikale activiteiten te beleven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.