Home » Over ons

ALGEMENE  INFORMATIE

Muziekvereniging Excelsior Oosterhesselen is opgericht op 19 november 1919. De oprichters stelden zich ten doel om bij haar leden en belangstellenden liefde voor- en kennis van muziek aan te kweken. Inmiddels is de vereniging hard op weg naar haar 100 jarig jubileum in 2019. De voorbereidingen voor dit eeuwfeest zijn onlangs gestart.

Excelsior is uitgegroeid tot een gezonde muziekvereniging met een zeer gewaardeerde plaats in de samenleving. De laatste jaren telt de vereniging zo’n honderd leden welke verdeeld zijn over fanfareorkest, malletband, klein orkest, opleidingsorkest en basisorkest. Meer informatie over deze onderdelen is te vinden onder het kopje ‘over ons’.

Bestuur, dirigenten, instructeur en leden werken er hard aan om de vereniging op peil te houden en zo mogelijk verder uit te breiden. Excelsior doet haar best om haar naam (steeds hoger) eer aan te doen. Daarbij hoeft niveau niet bepaald te zijn door afdeling of divisie. Wel is de vereniging gedreven bezig de muzikale grenzen op te zoeken en het uiterste eruit te halen.

Om dat niveau te handhaven en verder te verbeteren zijn repetities en concerten van groot belang. Daarnaast zijn ook andere middelen belangrijk. Denk daarbij aan opleiding via het regionale muziekonderwijs, studiedagen, sectierepetities, festivals en concoursen, workshops en ensemblespel. Het muzikale aanbod is zeer divers en bestaat uit origineel werk voor malletband en fanfareorkest, klassieke muziek, marsen, lichte muziek en natuurlijk ook popmuziek.

Bij het organiseren van concerten gaat de vereniging regelmatig samenwerking met anderen aan. Dan gaat het om muziekverenigingen en koren uit de omgeving maar ook partners uit andere delen van Nederland en soms ook uit het buitenland.

Excelsior vindt haar basis in de dorpsgemeenschap. Zo’n 90% van de leden woont in de dorpen Oosterhesselen, Gees en Zwinderen. Maar natuurlijk is de vereniging heel blij met leden uit bijvoorbeeld Emmen, Groningen en Steenwijk. De dorpsgemeenschap vormt naast enthousiaste morele steun ook een prima financiële basis. En dat is hard nodig in een tijd waarin steeds minder een beroep gedaan kan worden op subsidies en dergelijke. Ook repeteert Excelsior in het dorp Oosterhesselen, namelijk dorpshuis ‘De Hesselerhof’.
Er zijn vele honderden inwoners die als donateur of vriend een belangrijke bijdrage leveren aan en gezonde exploitatie.

Excelsior is een vereniging waar hard gewerkt wordt en waar leden wat voor hun club over hebben. Bovenal is het een vereniging waar met liefde en passie muziek wordt gemaakt.

Zo groeit voor veel leden een muzikale hobby uit tot een belangrijk deel van het leven.

Dorpshuis 'De Hesselerhof'
Dorpshuis ‘De Hesselerhof’