The armed man

the armed man

Actueler dan ooit, in een combinatie van verhaal, muziek en beeld, wordt er vier avonden stilgestaan bij thema’s als vrijheid, wanhoop, vrede en verbinding.

Op 3, 4, 5 en 6 november wordt de prachtige vredesmis The Armed Man uitgevoerd, met een gastoptreden van Arjan Erkel.  

The Armed Man
Mis voor de vrede

€27,50

The Armed Man

De meeste mensen zullen hem ongetwijfeld kennen: Arjan Erkel. Geboren en getogen Rotterdammer, werkzaam als antropoloog bij Artsen zonder Grenzen. In 2002 werd hij tijdens zijn werk als humanitaire hulpverlener in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd door moslimrebellen. Arjan vertelt over zijn 607 dagen lange ontvoering, over hoe hij opgesloten zat in donkere kelders met zwaar beveiligde slaapkamers van anderhalf bij twee meter. En over hoe hij deze lange strijd tegen onzekerheid, stress, eenzaamheid en wanhoop heeft doorstaan. Arjan vertelt hoe belangrijk muziek voor hem werd. Hoe de muziek hem op de been hield met nummers zoals Oerend Hard en de dubbele boodschap die hij uit muziek haalde. Arjan vertelt over de angsten die hij gevoeld heeft en hoe vrede en vrijheid belangrijke thema’s werden.

Na de ontvoering schreef Arjan een boek en gaf lezingen, Over innerlijke vrijheid. Over hoe je vrijheid bij jezelf kan opzoeken. Vrede is jezelf verdedigen, openstaan voor de ander, nieuwsgierig zijn naar de ander. Vrede is een combinatie van voor jezelf opkomen en de ander de ruimte geven, aldus Arjan. De combinatie van verhaal, muziek en beelden zal een unieke belevenis zijn en de nodige emoties aanwakkeren. In zijn verhaal wordt Arjan Erkel muzikaal begeleid door de fanfare van Excelsior en door singer-songwriter Justin Ripassa.

DE VREDESMIS THE ARMED MAN 

Na het verhaal van Arjan Erkel zal u worden meegenomen in de muziek van Karl Jenkins. In combinatie met indrukwekkende oorlogsbeelden, kunt u luisteren naar de beroemde uit dertien delen bestaande vredesmis. Karl Jenkins componeerde het en droeg het op aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Jenkins kon destijds niet bevroeden hoe actueel deze mis anno 2022 kon zijn. In dit klassieke stuk hoor je gebeden van over de hele wereld, literaire teksten die gaan over oorlog en geweld en alle gevolgen die dit met zich meebrengt.

Zang, muziek en beelden vertellen het verhaal over wat vrede heeft gekost en hoe belangrijk het is om deze te behouden. Het stuk begint met het vertrouwen in de overwinning, wat al snel omslaat naar de wanhoop en afschuw van de strijd en eindigt in hoop en vrede. Ook het middeleeuwse volkslied ‘L’Homme Armé is hierin verwerkt. Samen met een geweldige gastsolist Henriëtte de Groot zal het een indrukwekkende avond worden met vele kippenvelmomenten.

Kom dit avontuur met ons beleven! Laat je ontroeren door verhaal, muziek en beelden.

Type toegangskaart Prijs Winkelmandje
The Armed Man - Première 3 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 4 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 5 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 6 November 2022 - 14:30 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man Arjan Erkel fanfare muziek vredesmis Oosterhesselen Drenthe Karl Jenkins koor Pieter Bosma klassieke muziek vrede vredesmis
Foto: fanfare Excelsior onder leiding van Pieter Bosma

LOCATIE THEATER DE GOORN

Edveensweg 15, Oosterhesselen

MAAK KENNIS MET DE FANFARE EN HET KOOR

Voor het fanfareorkest van Excelsior uit Oosterhesselen onder leiding van Pieter Bosma is het niet geheel nieuw om mee te doen aan zo’n groot evenement. In 2019 vierde de vereniging haar 100-jarig bestaan en in dat zelfde jaar heeft de fanfare deel uitgemaakt van de succesvolle musical ‘de Toorn van Thunaer’.

In 2020 heeft het projectkoor bestaande uit 100 zangers en zangeressen al een begin gemaakt met de voorbereidingen. Deze zijn begonnen met audities en vervolgens met een aantal repetities. Helaas gooide corona roet in het eten en kon in die tijd The Armed Man helaas niet doorgaan. Inmiddels heeft het koor onder leiding van Jan Kruimink de draad weer volledig op kunnen pakken en wordt er weer volop gerepeteerd.

The Armed Man Arjan Erkel artsen zonder grenzen ontvoerd 607 dagen vrijheid wanhoop oerend hard eenzaamheid dagestan Rusland oorlog

Maak kennis met Arjan Erkel

De meeste mensen zullen hem ongetwijfeld kennen: Arjan Erkel. Geboren en getogen Rotterdammer, werkzaam als antropoloog bij Artsen zonder Grenzen. In 2002 werd hij tijdens zijn werk als humanitaire hulpverlener in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd door moslimrebellen. Arjan vertelt over zijn 607 dagen lange ontvoering, over hoe hij opgesloten zat in donkere kelders met zwaar beveiligde slaapkamers van anderhalf bij twee meter. 

En over hoe hij deze lange strijd tegen onzekerheid, stress, eenzaamheid en wanhoop heeft doorstaan. Arjan vertelt hoe belangrijk muziek voor hem werd. Hoe de muziek hem op de been hield met nummers zoals Oerend Hard en de dubbele boodschap die hij uit muziek haalde. Arjan vertelt over de angsten die hij gevoeld heeft en hoe vrede en vrijheid belangrijke thema’s werden.  

Na de ontvoering schreef Arjan een boek en gaf lezingen, Over innerlijke vrijheid. Over hoe je vrijheid bij jezelf kan opzoeken. Vrede is jezelf verdedigen, openstaan voor de ander, nieuwsgierig zijn naar de ander. Vrede is een combinatie van voor jezelf opkomen en de ander de ruimte geven, aldus Arjan.  

Maak kennis met Justin Ripassa

Justin Ripassa is een popartiest / singer-songwriter uit Emmen, Nederland. Tot dusver heeft Justin vier singles uitgebracht die actief meedraaien op Nederlandse nationale radio NPO en MTV Azië. Momenteel werkt Justin samen met producer Jeff Zwart voor het creëren van Justin’s debuut EP met verwachte release datum in het voorjaar van 2022.

Naast zijn muziekcarrière ambieert Justin om meer stappen te nemen in het acteren en model staan voor verschillende producties in binnen- en buitenland.
The Armed Man Justin Ripassa Emmen Singsongwriter Arjan Erkel fanfare vredesmis vrede oerend hard
The Armed Man henriëtte de groot Henriette sopraan sopraanzangeres solist koren koor zangdocent vredesmis dirigent zangeres conservatorium Oosterhesselen Drenthe muziekproject

Maak kennis met Henriëtte de Groot

Henriëtte de Groot
Henriëtte is woonachtig in het Duitse Twist, getrouwd en moeder van drie kinderen.

 
Als kind begon Henriëtte met zingen in kinderkoren en op de middelbare school is ze ontdekt als
talentvol zangeres.
 
Henriëtte heeft haar zangstudie gevolgd aan het conservatorium in Utrecht en vervolgens heeft ze
aanvullende zangstudies gedaan aan het Mozarteum in Salzburg en in Nancy.
Henriëtte heeft bij de Nationale Opera gewerkt. Ook werkte ze als solist bij verschillende koren en orkesten. Momenteel werkt ze als zangdocent en als dirigent bij verschillende koren. Tevens is ze een veelgevraagd zangeres bij diverse projecten. 
 
Via Jan Kruimink en Tjacco van Schie is ze bij The Armed Man terecht gekomen. Henriëtte kende Jan vanuit de dirigentenwereld en met Tjacco heeft ze verschillende programma’s gedaan. Ze hebben o.a. samen een CD met filmmuziek uitgebracht.
 
The Armed Man is bekend bij Henriëtte, maar het is de eerste keer dat ze het stuk daadwerkelijk zelf gaat uitvoeren. Ook is ze bekend met de muziek van Karl Jenkins; ze heeft werk van hem uitgevoerd met twee van haar koren.
 
Naast Henriëtte zijn er twee gastoptredens: Arjan Erkel komt zijn verhaal vertellen over zijn ontvoering in Dagestan en Justin Ripassa zal, onder begeleiding van Excelsior, drie nummers zingen die veel voor Arjan hebben betekend tijdens zijn ontvoering.
 
Over The Armed Man, met gastoptredens van Arjan Erkel en Justin Ripassa, zegt Henriëtte:
 
“Ik denk dat dit een hele mooie combinatie is en dat dit de mensen heel erg raakt. Vooral ook omdat Arjan echt zijn persoonlijke ervaring deelt. Het zou ook zeker goed zijn om het stuk te promoten onder middelbare scholieren, omdat het op dit moment zeer actueel is. Ik denk dat de mensen uiteindelijk iets heel mooi mee naar huis kunnen nemen.”

Maak kennis met Jan Kruimink

Jan Kruimink
Muziekpedagoog, dirigent en componist/arrangeur. Hij studeerde na de Pedagogische Academie  schoolmuziek B en harmonie-/fanfaredirectie aan het conservatorium te Zwolle. Vanaf 1981 tot 2019 was hij werkzaam op de Pabo in Emmen als docent muzikale vorming. Daarnaast heeft hij een jarenlange ervaring als muziekleraar aan het basis- en middelbaar onderwijs.

Als dirigent leidde Jan eerst de fanfare Excelsior in Oosterhesselen 1982-1996. 

In de jaren negentig maakte hij de overstap naar de koorwereld en richtte twee (regionale) popkoren op: Sounds4You (in 1993) en HEM  – het Hesseler Eerste Mannenkoor (2000); daar kwam in 2016 De Diva’s uit Westerbork bij. Voor deze koren arrangeert hij vrijwel alle liederen. Sounds4You heeft meerdere keren mogen meedoen met het Balk toplight festival in Apeldoorn en Rotterdam. Hij heeft nu ook de leiding van het projectkoor voor de uitvoering van ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins in november a.s. 

Als componist is Jan verantwoordelijk voor een groot aantal liedjes o.a. voor revue en cabaret, en voor basisschoolkinderen – vele daarvan in de Drentse taal. Hij is ook de maker van de bundel ‘Come follow me’ (250 canons en quodlibets). 

Samen met 2 mede-initiatiefnemers was hij verantwoordelijk voor het muziektheaterspektakel ‘De Toorn van Thunaer’, dat in september 2019 een week lang werd uitgevoerd op het landgoed De Klencke, met 120 spelers/zangers, fanfare, piano, viool en ruim 50 vrijwilligers, een tiental ruiters en een complete schaapskunde. Hiervoor componeerde hij 23 liedjes inclusief de koorbewerkingen. De voorbereidingen van het 2e grote project ‘De Vlinderprinses’ zijn reeds in volle gang. De uitvoeringen hiervan vinden plaats in september 2024 in Zweeloo.

The Armed Man Jan Kruimink Oosterhesselen muziekpedagoog dirigent koordirigent componist arrangeur pabo koren sounds4you muziekleraar Drenthe fanfare Emmen Coevorden cultuur
The Armed Man Pieter Bosma Ezinge Groningen conservatorium dirigent artez Zwolle koren psychologie fanfare Drenthe Oosterhesselen cultuur cultureel Coevorden

Maak kennis met Pieter Bosma

Pieter Bosma
Pieter Bosma uit Ezinge is sinds november 2018 dirigent van de fanfare. Hij studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en directie aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Pieter is een enthousiaste, zeer ervaren en veelzijdige dirigent. Behalve bij Excelsior is hij dirigent bij enkele koren.

Sponsoren

Hoofdsponsor

Power by rdjontwerpen.nl

The Armed Man

Selecteer een datum en plaats je bestelling.

Type toegangskaart Prijs Winkelmandje
The Armed Man - Première 3 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 4 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 5 November 2022 - 20:00 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.
The Armed Man - 6 November 2022 - 14:30 uur € 27,50 Toegangskaarten zijn uitverkocht.