Muziek maken doe je samen!

Van de voorzitter 16 mei ’21

Langzaam komt er een klein lichtpuntje aan de horizon. Dit lichtpuntje zet een hele kleine spotlight op onze primaire wens. Mogen wij weer beginnen met repeteren? Het maken van muziek zoals wij dat zo graag samen doen.

Afgelopen week zag ik op NPO2 een mooie reportage over de gevolgen van de Corona voor Fanfareorkesten. Uiteraard ging dit ook over Harmonieorkesten en brass bands maar dat is natuurlijk ondergeschikt aan onze mooie en typisch Nederlandse Fanfare cultuur. Wat zijn nu die gevolgen? Muzikanten kunnen niet meer samen musiceren. Dit betekend geen repetities en geen concerten. Geen doel en perspectief om voor te studeren en te repeteren. Ook de concoursen zijn allemaal uitgesteld of geannuleerd. De examens voor de leerlingen. Uitgesteld. En natuurlijk het belangrijkste voor de verenigingen: de gezelligheid is op een laag pitje gezet.
Wat wij als muziekvereniging Excelsior allemaal niet doen hebben we de afgelopen periode al uitgebreid en veelvuldig met u gedeeld. Hier zal ik dan ook niet tot in den treure opnieuw over beginnen. Dat is ook niet nodig want de Corona problemen reiken natuurlijk veel verder dan alleen de grenzen van de voormalige gemeente Oosterhesselen. Alle muziekverenigingen en orkesten lopen tegen de muren op die de maatregelen met zich meebrengen. Het niet kunnen musiceren heeft voor alle verenigingen gevolgen. Voor de een groot, voor een ander groter en voor een enkele zelfs desastreus. Alle clubs liggen momenteel nagenoeg stil. Leden komen niet naar de repetities. Het enige contact dat er nog is gebeurt veelal digitaal. Het perspectief om voor te studeren mist dus het instrument blijft vaak in de koffer. De gezamenlijke borrel na de repetitie, en soms ook al die vooraf, staat niet meer op het programma. Hierdoor treed een welbekend fenomeen op: Uit het oog, uit het hart. In het hele land komen (amateur)muzikanten erachter dat er meer bestaat dan alleen de muziekvereniging uit het dorp. In eens blijken ook andere opties, die momenteel wel door kunnen gaan, ook interessant. De vereniging komt verder en verder op de achtergrond. De cultuur binnen een vereniging bepaald hoe de toekomst eruit kan gaan zien. De visie en doortastendheid van het bestuur zorgt dat de binding kan blijven bestaan. De contrasten hierin zijn groot. Sommige verenigingen blijven relatief gezond. Toch zijn er helaas ook teveel voorbeelden van muziekverenigingen, orkesten maar ook koren die er nu voor (moeten) kiezen om de verenigingsactiviteiten definitief te staken. Ook in onze regio heb ik hier al een aantal voorbeelden van voorbij horen komen. Gelukkig zie ik bij onze activiteiten meestal alleen maar vrolijke gezichten van mensen die blij zijn dat onze vereniging de gezelligheid nog wel kent. Toch blijft het spannend en afwachten. Financieel gaat het met ons goed. Toch blijft ook ons huishoudboekje een grote puzzel. Inkomsten zijn verminderd en de uitgaven veelal nog hetzelfde. Vroeger zouden wij in deze tijd de Anjeractie aankondigen met een mars door Oosterhesselen. Ook dit mag nog steeds niet. Toch vragen wij uw aandacht voor de Anjeractie want ook wij doen hier dit jaar weer aan mee en kunnen uw steun goed gebruiken. Net als vorig jaar zullen onze leden de vereniging weer creatief promoten via de digitale wegen. Ziet u het voorbij komen denkt u dan even aan muziekvereniging Excelsior en hoe Oosterhesselen eruit zal zien zonder….

Zoals ik begon opent zich een heel klein spotlichtje op onze fysieke muzikale activiteiten. Voor de jeugd- en opleidingsorkesten ontstaan langzaam weer mogelijkheden. En voor ensembles en muziekgezelschappen in kleinere vorm komen de mogelijkheden ook in zicht. Als de Hesselerhof haar deuren nu eens weer voor ons mocht openen. Het meest positieve lichtpunt vind ik wel dat er al weer wordt gesproken over een concert. Een concert dat wellicht passend is voor de huidige vormen waarin wij ons kunnen bewegen. Een concert waar u bij kunt zijn. En het mooiste is dat dit hoogstwaarschijnlijk ook al op kortere termijn kan plaatsvinden. Hoe wat en wanneer vertel ik nog niet. Blijkt het haalbaar dan hoort u het vanzelf. Toch word ik hier nu al blij van.

Ik hoop u snel te zien!

Bart Kruimink
Voorzitter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.