Loading…

Verslagen

Eindelijk was het dan zover! Het afgelopen weekend stond volledig in het teken van onze 100e verjaardag. Vrijdagavond een receptie, zaterdag een reunie en ’s avonds een groots concert afgesloten met de feestband “Level Up”. Het was absoluut een top weekend waarin alle facetten van onze vereniging zijn belicht. Veel oud leden hebben anekdotes uit onze verenigingsgeschiedenis verteld en samen hebben wij in een groot orkest onze muzikale kwaliteiten laten horen. Zeer veel mensen hebben ons het afgelopen weekend vergezeld tijdens dit grote feest en vele cadeaus zijn onze kant op gekomen. Mooie cadeaus, lieve cadeaus, lekkere cadeaus en muzikaal nuttige cadeaus. Toch kon geen enkel cadeau op tegen het cadeau dat wij van onze burgemeester Bouwmeester hebben mogen ontvangen. Namens onze koning mocht hij ons de Koninklijke Erepenning overhandigen als blijk van waardering voor onze muzikale activiteiten in onze regio.
Ons weekend kan niet meer stuk en ik kijk nu al uit naar het volgende 100 jarige jubileum feest!

Bart Kruimink
Voorzitter

De jeugd is op zaterdag 28 september naar de 65e editie van de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam geweest. We werden getipt door de vader van een van onze jeugdleden. Voor deze editie werden opleidings- en jeugdorkesten speciaal uitgenodigd om de Nationale Taptoe te beleven.

De Nationale Taptoe is één van de meest vooraanstaande militaire taptoes in de wereld. De rode draad van deze show was ‘200 jaar militaire muziek in het Koninkrijk der Nederlanden’. Een vast onderdeel in het programma is het uiten van erkenning en waardering voor diegenen die zich in de uitoefening van een publieke taak inzetten of hebben ingezet voor de bevordering van vrede, veiligheid en openbare orde. Tijdens deze Taptoe was de herdenking van de slag om Arnhem 75 jaar geleden een belangrijk onderdeel van het programma.

 

In een spectaculaire show met een diversiteit aan muziek en indrukwekkende lichtshows hebben we genoten van meerdere artiesten, korpsen en dansgroepen. Verschillende artiesten deden mee zoals Cesar Zuiderwijk (drummer Golden Earring), Ronald Snijders (fluitist) en Jörgen van Rijen (trombonist). Daarnaast waren er militaire korpsen uit binnenland, maar ook verschillende groepen uit buitenland. Een Keltische dansgroep uit Nieuw-Zeeland, gespierde dansers met trommen uit Zuid-Korea en een drillteam uit de Verenigde Staten hebben we onder andere zien optreden.

We hebben genoten van deze drie uur durende show en kijken uit naar de Nationale Taptoe volgend jaar. In 2020 zal tijdens de 66e editie van de Nationale Taptoe ’75 jaar bevrijding in Nederland’ centraal staan.

Wat een rust dacht iedereen. Na twee intensieve weken waarin er bijna iedere dag gezamenlijk muziek werd gemaakt kan iedereen nu weer tot bezinning komen. Langzaam aan komt bij iedereen het besef wat we hebben meegemaakt. Het einde van de Toorn van Thunaer is een feit maar wat een geweldig en groots project was dit. Dat het een groots project ging worden was bekend. Ook was het al ruim van te voren bij ons bekend dat deelname aan dit spektakel veel van onze muzikanten zou vragen. De eerste repetities waren nog in de vakantieperiode en in de laatste twee weken zou iedereen vergeten wat de definitie van “vrije tijd” is. Op het moment dat de Toorn van Thunaer realiteit is geworden werd dit besef inderdaad ook werkelijkheid. Druk was het. Toch zijn wij als vereniging blij dat wij de kans hebben gekregen om deel te mogen nemen aan dit geweldige evenement. En zoals ik verschillende leden heb horen zeggen: “Ik heb nog nooit voor zoveel mensen tegelijk gespeeld!” Toch ben ik als voorzitter niet alleen trots op onze deelname aan dit project. Waar ik misschien nog meer trots op ben is de wijze waarop het orkest zich hier doorheen heeft geworsteld. Na een kleine aanmoediging van onze dirigent en mij als voorzitter kwam de repetitiementaliteit in een stroomversnelling. Iedereen heeft er op zijn of haar manier een schepje bovenop gedaan. Tijdens de repetities en voorstellingen was de sfeer in het orkest bovengemiddeld goed! Samen werd de muziek gemaakt en samen werd er voor een geweldige sfeer gezorgd waarbij niet alleen aan ieders eigen werd gedacht. Eten en drinken werd in overvloed meegenomen en er waren zelf secties waar complete hapjes schalen rondgingen. En aan het eind? Toen vond iedereen het jammer dat dit spektakel af was. Zoals ik al vaker heb gezegd ben je “samen” een vereniging. Alle activiteiten doe je in de basis met elkaar. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens de Toorn van Thunaer ervaren dat wij wel degelijk een vereniging zijn. Samen hebben wij deze klus geklaard!

Namens muziekvereniging Excelsior bedankt ik de organisatie van de Toorn van Thunaer voor de mogelijkheid die wij hebben gekregen om te mogen helpen dit muziektheaterspektakel tot een muzikaal hoogtepunt te brengen. Naar mijn idee is dit gelukt. Op naar een volgend spektakel!

Ondanks onze deelname aan dit grootse evenement gaat de dagelijkse gang van zaken natuurlijk gewoon door. Zo heeft Ineke van Zundert besloten haar lidmaatschap op te zeggen. Na een aantal jaren onze saxofoonsectie te hebben gesterkt op tenorsaxofoon heeft zij besloten dat muziekvereniging Excelsior niet meer bij haar past en dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Zoals inmiddels bekend zit onze malletband op dit moment zonder dirigent. Toch is dit natuurlijk geen reden om geen muziek te maken en biedt dit “dirigent loze tijdperkje” misschien wel nieuwe kansen om tot nieuwe en beter bij de tijd passende inzichten te komen. Na een aantal gesprekken die ik samen met mijn collega bestuurslid en frisse aanjager van de malletband Simon Eising met de muzikanten van de malletband heb gehouden kwam al snel naar voren dat er ideeën en wensen genoeg zijn. Maar hoe krijgt dit vorm? Onze boodschap was snel duidelijk: “ je creëert je eigen kansen.” Wil je iets nieuws dan is dit jullie kans om met ideeën te komen en daar een passend iemand bij te zoeken. En tot die tijd? Laat zien wat je graag wil doen en zoek daar “jullie” muziek bij. Tijdens deze gesprekken bleek al snel dat dit natuurlijk niet is wat men gewend is om te doen en misschien ook wel een beetje spannend. Toch was het besef er ook al snel dat er iets moest gebeuren. Daarom was ik blij te horen dat de muzikanten deze kans met beide handen hebben aangegrepen en dat er echt muziek gemaakt wordt. Malletband ga zo door!

Er is de afgelopen weken dus weer veel gebeurd binnen onze vereniging. Toch is dan nu de tijd aangekomen waarin alle muzikanten zich gaan richten op het grote jubileumweekend. Het weekend waarin wij dan echt onze 100 jarige verjaardag gaan vieren. Zet het alvast in uw agenda zodat ook u hierbij kunt zijn. Een dezer dagen zal de dagen zal de kaartverkoop van start gaan. Het gaat een groot feest worden waarin de muziek niet alleen door ons verzorgt wordt. Nee ook voor ons wordt het een feestje!

Bart Kruimink
Voorzitter