Home » Verslagen


Warning: array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, string given in /home/excel/domains/excelsioroosterhesselen.nl/public_html/wp-content/plugins/user-access-manager/src/Controller/Frontend/PostController.php on line 121

Warning: array_unique() expects parameter 1 to be array, null given in /home/excel/domains/excelsioroosterhesselen.nl/public_html/wp-content/plugins/user-access-manager/src/Controller/Frontend/PostController.php on line 121

Op zaterdag 4 april 2020 organiseert muziekvereniging Excelsior “Toeter maar raak of sla erop los!”. Tijdens deze avond kunnen jullie alleen, in een duo of ensemble muzikaal van je laten horen. Het podium is voor jullie! 🙂 Creativiteit wordt gewaardeerd. Er zal een jury aanwezig zijn die voor iedereen een positieve feedback schrijft waarmee je in de toekomst je voordeel kunt doen. In de zaal is publiek van harte welkom!

 

Wie: Alle leden van Excelsior + het schoolorkest
Wat: Toeter maar raak of sla erop los!
Waar: De Hessselerhof
Wanneer: 4 april 2020
Hoe laat: 19.15 uur inloop, 19.30 uur beginnen

Ter ere van ons 100 jarig jubileum vorig jaar van muziekvereniging ‘Excelsior’ hebben wij een jeugd play-inn georganiseerd onder leiding van Ivo Kouwehoven. Jeugdleden van verschillende muziekverenigingen hebben deelgenomen aan de play-inn wat een daverend succes bleek te zijn.

Dit jaar kregen wij een uitnodiging van muziekvereniging ‘Irene’ uit Nieuweroord voor een jeugd play-inn ook onder leiding van bovengenoemde. De vereniging uit Nieuweroord bestaat dit jaar namelijk 75 jaar en dit willen ze vieren met verschillende activiteiten, waaronder een muzikale activiteit voor de jeugd. De jongste jeugdleden hebben zich gelijk aangemeld voor deze dag.

 

Op zaterdag 7 maart zijn we met elkaar vetrokken naar Nieuweroord om te musiceren in dorpshuis ‘De Vuurkörf’. Toch wel spannend om mee te doen aan een play-inn samen met andere jeugdleden. ‘Ik speel nog niet zo lang, kan ik dit wel of is dit niet te moeilijk voor mij?’ Ze keken zeker uit naar deze dag met een dosis gezonde spanning. Om 10.00 uur werd iedereen welkom geheten en daarna startte de eerste repetitie. De jeugdleden van onze vereniging die sinds kort muziek maken, werden eerst geholpen door ervaren muzikanten. De andere jeugdleden gingen gelijk met het grote orkest repeteren.

 

Rond het middaguur had iedereen patat met een snack verdiend. Er was namelijk al flink gerepeteerd voor het afsluitende optreden om 15.00 uur. Na de lunch werd alle jeugd samengevoegd tot één groot orkest. Er werd niet alleen muziek gemaakt vanaf de bladmuziek, maar ook zonder notenschrift. Er werd zelfs op de kop gespeeld, liggend op de stoel met je hoofd naar beneden. In tweetallen werd er op één instrument gespeeld en dan moet je heel goed kunnen samenwerken. Ook was er nog een estafette met muziekstandaards waarbij de bladmuziek op de standaard moest blijven staan, zonder het vast te houden. Deze dag waren er verschillende spelvormen tussen de repetities door.

 

Eindelijk om 15.00 uur mochten de jonge muzikanten de eindpresentatie laten zien en horen aan ouders en andere belangstellenden. De reacties na tijd waren lovend. De jeugdleden hebben een geweldige dag gehad. Wederom was de jeugd play-inn een groot succes!

 

Word Word Word Word Word

VERSLAG 6e REPETITIE op 1 maart

Repetitie zonder microfoonversterking – verstaanbaarheid geen probleem.

De delen 1, 3, 4, 5, 6, 7 en 12 zijn nu geheel ingestudeerd, en van deel 10 nog 7 maten te doen.
Blijft over deel 13a en 13b.

Aandachtspunt: opstelling van de alten. Verzoek om vaste plekken van klein naar groot.
Hier gaan we op de volgende repetitie nogmaals naar kijken.

Wat hebben we gedaan?

 • Inzingen
 • Canon ‘Negen echo’s’ met resonans en dynamiek (p, mf, f, cres., decresc.
 • 3. Kyrie – alten maat 112 verg. met 134 en 149; het deel ‘Christe eleison’ (20-23) wederom uitgebreid geoefend; wordt wel beter, maar wel elke repetitie blijven herhalen; thuisstudie is belangrijk, zowel luisteren als zingen.
 • 10. Agnus Dei – delen B en C herhaald; alle stemmen doorgenomen; deel A (m.19-26) moet nog worden ingestudeerd.
 • 6. Hymne Before Action – gewerkt aan: kijken naar de dirigent met name bij inzetten en slottonen, tekstbeleving (‘Eroico’), ademplekken, lengte slottonen van elke zin, zuiverheid en rallentando (= vertragen).
 • 12. Benedictus – gewerkt aan: eenheid in de koorklank van de sopraangroep (geen uitschieters in volume), zuiverheid, dynamiek, korte en lange Excelcis.
 • 1. The Armed Man (L’Homme armé) – gewerkt aan toonhoogte van de verschillende inzetten, koorklank, accenten, dynamiek. Toonhoogte van de sopranen is bij de hoge tonen aanmerkelijk zuiverder!
 • 5. Sanctus – gewerkt aan dynamiek (vooral p en f cresc. ff), gelijke inzetten en afsluitingen, tempo vasthouden bij sneller ritme
 • 4. Save me from bloody men – met tenoren en bassen (tempo 35) – vooral gewerkt aan: ritme in het zeer langzame tempo, toonhoogte.

Niet gedaan: 7. Charge

PLANNING 7E REPETITIE op 15 maart

1e deel: (85 minuten)

Inzingen: aandachtspunten adem en dynamiek p, mf, f, cres., decresc.

 • 6. Hymne Before Action – adem, koorklank, zuiverheid, tekst, ook zacht zingen
 • 10. Agnus Dei – instuderen restant van deel A (7 maten); 32-en van Dei, deel C rall. oefenen, deel B. losse stemmen en inzetten van 35-44
 • 3. Kyrie – meeste aandacht weer voor Christe eleison (20-23), inzetten, dynamiek p en mf, balans
 • 7. Charge – aandacht voor uitspraak, woordaccenten en tekstbeleving, ritmiek. Deel H opnieuw doornemen, met name de tenorpartij is lastig.

2e deel: (75 minuten)

 • 1. The Armed Man (L’Homme armé) – toonhoogte, koorklank, accenten, dynamiek, Franse taal.
 • Nieuw 13. Better is peace – instuderen m.42 t/m 52, daarna doorzingen 34 t/ 52.
 • 12. Benedictus – toonhoogte adem, legato, dynamiek, rall. in slotmaten.
 • 5. Sanctus – gelijke inzetten/afsluitingen, dynamiek, tempo vasthouden bij sneller ritme
 • 4. Save me from bloody men – met tenoren en bassen (tempo 35) – inzetten en lengtes van de slottonen, triolen